spoon

Marhahúsos és feketebabos burrito

Category: ,

A marhahúsos töltelékhez

25 dkg darált marhahús
fél csésze szeletelt újhagyma
2 tk aprított fokhagyma
1 csésze barnarizs
1,5 csésze aprított paradicsom
1/2 csésze morzsolt kukorica
12 dkg reszelt cheddar sajt
fél csésze salsaszósz
fél csésze tejföl
kevés chilipor


A feketebabos töltelékhez


fél csésze aprított vöröshagyma
kevés chilipor
1 ek zöld salsaszósz
2 gerezd fokhagyma
1 tk őrölt római kömény
1,5 csésze feketebab
fél csésze tejföl


A paradicsomöntethez

fél csésze aprított vöröshagyma
1 csésze aprított paradicsom
1 csésze sűrített paradicsom
1 ek zöldsalsa
1 tk őrölt római kömény
só, bors

12 tortilla
friss, aprított koriander


Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra, majd egy kevés olajjal megöntözött serpenyőben a húst pirítsuk meg, ezután adjuk hozzá a zöldhagymát és a fokhagymát és további két percig pirítsuk. A rizst főzzük meg, majd keverjük el az előpirított húsos-hagymás keverékkel, 1 csésze paradicsommal, a sajt felével, ízlés szerint csípős chiliporral és a salsaszósszal.

Közben készítsük el a feketebabos verziót is. Ehhez a hagymát és a fokhagymát közepes lángon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a római köményt. Adjuk hozzá a bab felét, állandó keverés mellett 5 percig sütögessük. A bab másik felét botmixerrel pépesítsük, majd keverjük hozzá. Dolgozzuk bele a zöldsalsát, egy kevés chiliport (itt csak óvatosan, tapasztalataim szerint általában akik a feketebabosat preferálják, mert vegák, azok a csípős ízeket se tolerálják annyira) és a tejfölt.

A paradicsomöntethez a vöröshagymát üvegesre pirítjuk, jöhet bele a fokhagyma, a kétféle paradicsom, a római kömény, a zöldsalsa. Sóval, borssal ízesítsük, és legalább 20-25 percig közepes lángon rotyogtassuk, nagyon gyakran megkeverve, nehogy leégjen.

A tortillákat ezekkel a keverékekkel töltsük meg (egyiket ezzel, másikat azzal), tekerjük fel, és tegyük egy tűzálló tálba, öntözzük meg a paradicsomöntet felével. Süssük fólia alatt 20 percig, majd a fóliát levéve szórjuk meg a maradék reszelt sajttal, és alaposan pirítsuk meg. Ha kész, tegyünk rá még a paradicsomöntetből, némi langyos tejfölt és szórjuk meg aprított korianderlevelekkel.

Comment (1)

Felvettem a receptet a mexikonyha.lap.hu linkgyűjteménybe.
Üdv: István

Megjegyzés küldése